Niedzielne słodkości.
Przedstawiam Wam przepis na jeden z najsmaczniejszych tortów jaki zrobiłam do tej pory.
Przygotowałam go dla siostry na 25 urodziny.
Bardzo jej smakował, pozostałym z resztą również.
Ależ ja jestem skromna... ho ho!!!
Ależ ja jestem skromna... ho ho!!!
:)
No dobra... gdyby nie doskonały przepis nie byłoby tego tortu.
Przepis oczywiście z Moje wypieki.
Kocham tego bloga <3
Tort orzechowy.
Składniki na tortownice od 18 do 22 cm.:
1 szkl. mąki pszennej;
8 jajek;
200 g mielonych orzechów włoskich (laskowych);
3/4 szkl. cukru;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
2 łyżki zimnej kawy;
1 cytryna;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
sól;
do nasączenia:
100 ml kawy;
2 łyżki wódki;
do przełożenia:
500 g serka mascarpone;
200 ml śmietanki 30%;
5 łyżek mleka;
1 łyżka soku z cytryny;
8 łyżeczek cukru waniliowego;
50 g startej czekolady;
do dekoracji:
czekolada 150 g;
dodatkowo:
owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :)
Ciasto:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy kawę i skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką.
Krem:
Mascarpone ucieramy z mlekiem i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy śmietankę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do mascarpone dodajemy bitą śmietanę i czekoladę startą na tarce. Mieszamy delikatnie.
Nasączone blaty ciasta przekładamy kremem.
Dekoracja:
Ja do dekoracji użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (na torcie wylądowała po ostudzeniu), fig i maltikeksów.
Cudny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuńobłędny torcik!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńOgromny ten Twój tort :). Ale przynajmniej dłużej można się nim cieszyć :)
OdpowiedzUsuńWiesz, ja użyłam tortownicy o średnicy 18 cm... Chyba na zdjęciach wyszedł taki duży :)
Usuń