W zeszłym tygodniu zobaczyłam w sklepie truskawki. Mimo, że wiem że mają one niewiele wspólnego z truskawkami z sezonu to jednak nie mogłam się powstrzymać i kupiłam opakowanie. Ponieważ nie było ich za dużo i wiedziałam, że na pewno nie są słodkie od razu pomyślałam o sałatce. I to był bardzo dobry pomysł.
Sałatka z camembertem i truskawkami.
Składniki na 4 porcje:
250 g truskawek
100 g czarnych oliwek
125 g camemberta
1 opak. mieszanki sałat z rukolą
Sos:
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżki miodu
sól, pieprz
mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Na talerzach układamy: sałatę, oliwki, pokrojone truskawki, i podzielony na ósemki camembert. Wszystkie składniki sosu mieszamy, ja używam do tego małego słoiczka z zakrętką. Sałatkę sosem polewamy tuż przed podaniem.
Do sałatki podałam jeszcze grzanki z domowego chleba z oliwkami i cebulką - przepis na ten chlebek już niedługo ukaże się w nowym numerze Małopolski Apetyt - Magazyn blogerów kulinarnych.
Smacznego!!!
Czy można ocet balsamiczny zastąpić jabłkowym lub jeszcze czymś innym?
OdpowiedzUsuńNie robiłam tego sosu z innym octem, ale myślę że jabłkowy może być. Proponuję dodać go w mniejszej ilości i spróbować smaku sosu i ewentualnie dodać więcej. Można też użyć soku z cytryny. Pozdrawiam
Usuń