Ostatnio popełniłam kilka chlebków.
Ten jest naprawdę smaczny dlatego dzielę się z Wami przepisem.
Chleb z siemieniem lnianym i
słonecznikiem.
Składniki:
700 g mąki pszennej typ 480
3 łyżeczki soli
75 g siemienia lnianego
75 g ziaren słonecznika
80 g płatków owsianych
70 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 szklanki letniej wody
Mąkę przesiewamy z solą do dużej
miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże
rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy.
Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia
składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem
nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przelewamy do formy (35 x 12 cm lub dwóch
mniejszych) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym
miejscu na 15 min. lub do momentu, kiedy ciasto wyrośnie do
wysokości brzegów foremki. Foremki wkładamy do nagrzanego do temp.
200 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 45 min. następnie wyciągamy
ciasto z foremki i dopiekamy jeszcze 15 minut. Po tym czasie stukamy
w bochenek od spodu, jeśli wydaje głuchy odgłos znaczy, że jest
upieczony.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)