Przygotowałam w ten mroźny dzień rosół z pieczonych warzyw.
Aromatyczny, słodkawy i pożywny bulion, który swą moc zawdzięcza wcześniejszemu podpieczeniu włoszczyzny. Bezmięsny dzięki czemu jest lekki. Polecam Wam do wypróbowania.
Następnym razem wypróbuję inne proporcje składników.
Zapraszam Was na moją stronę na facebooku:
Zapraszam Was na moją stronę na facebooku:
Wegetariański rosół z pieczonych warzyw.
Składniki:
600 g marchewki
450 g selera
450 g korzenia pietruszki
biała część pora
marynowana papryczka chili
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
niepełna łyżeczka oleju rzepakowego
2 cm imbiru
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 - 2 łyżeczki soli
2 goździki
kilka ziaren pieprzu
1 łyżeczka suszonego lubczyku
łyżka posiekanej natki pietruszki
Warzywa z wyjątkiem czosnku obieramy i myjemy, Dzielimy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem. Skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Jeśli w piekarniku jest funkcja grilla to możemy z niej skorzystać. Następnie przekładamy jarzyny do dużego garnka i zalewamy je około 3 litrami wody. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy płomień, tak żeby tylko delikatnie bulgotał. Gotujemy przez około 90 minut. Próbujemy i jeśli jest to konieczne doprawiamy do smaku.
Podajemy z makaronem,
Smacznego!!!
Bardzo fajny pomysł z podpieczeniem warzyw
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńten rosół musiał być bardzo aromatyczny! :)
OdpowiedzUsuń