Kolejna świąteczna propozycja.
Użyłam mieszanki przypraw, ale nadaję się również gotowa przyprawa do pierników.
Korzenne babeczki z kruszonką.
Składniki na 16 babeczek:
1/2 kostki margaryny/ masła;
2 szkl. mąki;
1/2 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 szkl. mleka;
1 jajko;
po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika;
2 - 3 łyżeczki kakao;
Kruszonka:
200 g mąki;
100 g masła;
100 g cukru.
Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie sypkie składniki
mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i
mokre. Mieszamy do pierwszego połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremek. Przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki, aż powstaną grudki. Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy 15 - 20 min. w
temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)