Jadłam tę zupę w restauracji i postanowiłam przygotować ją w domu. Przepis znalazłam u Mirabelki.
Myślę, że ta zupa jest idealna na świąteczny obiad. Jest lekka, odświeżająca.
W dodatku jeśli w pierwszy świąteczny dzień gotujemy rosół to połowę roboty mamy z głowy :)
Zupa cytrynowa.Składniki na 4 porcje:
cytryna;
2 żółtka;
1 l prawdziwego rosołu z kurczaka;
100 g ryżu;
sól, pieprz.
Z cytryny wyciskamy sok. Rosół przecedzamy i zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy do miękkości (ok. 15 - 20 min.). Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny, aż się spienią. Do miseczki z żółtkami i sokiem z cytryny dolewamy kilka łyżek gorącego rosołu i mieszamy. Zupę ściągnąć z palnika i odczekać chwilę. Następnie wlewamy powoli żółtka z cytryną ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)