Może "mało niedzielny" obiad, ale... uwielbiam...
Pieczonki
1,5 kg ziemniaków,
2 cebule,
3 marchewki,
3 buraki,
250 g boczku wędzonego,
laska kiełbasy
cienkiej,
500 g łopatki wieprzowej,
1 łyżka masła,
4 liście kapusty,
pieprz, sól, papryka
słodka.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Boczek, mięso i kiełbasę
kroimy w drobną kostkę. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Warzywa
układamy warstwowo: ziemniaki, marchewka, mięso, buraki, boczek, cebulka,
kiełbasa i tak do wyczerpania składników. Każdą warstwę posypujemy przyprawami.
Na wierzch kładziemy masło i przykrywamy liśćmi kapusty. Szczelnie przykrywamy
garnek. Pieczemy na ognisku, przez ok. 1/1,5 h. Danie jest gotowe kiedy znad
garnka unosi się przyjemny zapach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)