Strony

piątek, 12 grudnia 2014

Domowa bulionetka warzywna.

Przedstawiam Wam przepis na bulionetkę vel. kostkę rosołową vel. koncentrat ect.
Jak zwał tak zwał... Ważne jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu i innych zbędnych chemicznych wynalazków. Nie namawiam do jej ciągłego stosowania, natomiast na pewno warto mieć ją w lodówce w razie draki czytaj: jak musisz zrobić obiad w 15 minut :p


Wczoraj oddaliśmy w Wasze ręce kolejny, już 4 numer Małopolskiego Apetytu. Znajdziecie w nim wiele moich przepisów, m.in. ten na bulionetkę. Zachęcam Was do czytania: Małopolski Apetyt




Bulionetka warzywna.

Składniki:
600 g marchewki
200 g pietruszki
pęczek natki
200 g selera
50 g selera naciowego
100 g pora
200 g obranych pomidorów
200 g cukinii
2 ząbki czosnku
pęczek lubczyku
1/3 pęczka koperku
4 listki laurowe
3 gałązki rozmaryny
10 ziaren ziela angielskiego
2 suszone borowiki
20 ziaren czarnego pieprzu
200 g gruboziarnistej soli
20 g oleju rzepakowego
70 g wody                 

Umyte i obrane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zioła drobno siekamy. Przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i suszone grzyby ucieramy w moździerzu.

Do garnka o grubym dnie wkładamy przygotowane produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie podgrzewamy przez 45 min, ciągle mieszając. Po tym czasie można pastę jeszcze zmiksować. Powstałą pastę przekładamy do słoika. Przechowujemy ją w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)