Jakiś czas temu przeglądając bloga Kwestia Smaku natrafiłam na przepis na glazurowane filety.
Od razu chciałam go wykorzystać i nadarzyła się okazja, koleżanki wpadły do mnie z wizytą.
Przygotowałam więc dla nas obiad: zupę szpinakową z mleczkiem kokosowym, sałatkę z kurczakiem i szarlotkę sypaną (z tego przepisu) z lodami.
Sałatka z kurczakiem w śliwkowo - miodowej glazurze.
Kurczak (na 4 porcje):
1/2 kg filetu z kurczaka
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
Składniki
marynaty mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie
odstawiamy i studzimy. Oczyszczone filety przekładamy do naczynia
żaroodpornego i zalewamy przestudzoną marynatą. Odstawiamy na co
najmniej 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C.
Kurczaka pieczemy około 25 min. Upieczonego wyciągamy na talerz i
pozostawiamy na 7 minut, aby odpoczął. Następnie kroimy w plastry i
układamy na sałatce.
Składniki na jedną porcję sałatki:
Sałatka:
Garść rukoli
garść roszponki
1/4 żółtej papryki pokrojonej w paseczki
1/4 małej czerwonej cebulki pokrojonej w piórka
4 pomidorki koktajlowe przekrojonej na pół
Umytą rukolę i roszponkę układamy na talerzu, dodajemy pozostałe warzywa i kurczaka.
Sos do sałatki:
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
1/4 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki miodu
zioła prowansalskie
Mieszamy wszystkie składniki. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)