sobota, 10 listopada 2012

Szarlotka sypana

Bardzo szybkie ciasto, właściwie najwięcej pracy jest przy jabłkach. 
Nie dość, że szybkie to jeszcze niedrogie.

Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka".

 A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka.




Szarlotka sypana.
Składniki:
1 szkl. mąki;
1 szkl. kaszy manny;
1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1,5 kg jabłek;
1 kostka masła lub margaryny;
margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy;
cukier puder do posypania.


Masło/margarynę wkładamy do zamrażalnika. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kaszę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Formę nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut.
Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!





18 komentarzy:

  1. robiłam jeden raz,bardzo mi smakowała ale nie wyglądała tak pięknie jak twoja!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam , przypadła mi do gustu. Robi się szybko, a z jabLkami to wszystko pochłonę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja!!! A że w tym roku był urodzaj na jabłuszka w naszym sadzie... to teraz sobie śmigam!!!

      Usuń
  3. to ja się wpraszam na kawałeczek;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm, aż bym zjadła do popołudniowej kawki. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobną! Tw wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło czytać takie komentarze :)

      Usuń
  6. Właśnie się studzi, rodzina konczy jeść obiad a ja czekam zeby wjechac na stół z deserem! :)) pachnie obłędnie. Podam szarlotke z sorbetem malinowym z Grycana, tak sie ciepło na dworzu zrobiło w porównaiu z ostatnimi zawieruchami śnieżnymi, że az mi przygrzało chyba ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Szarlotka i lody - połączenie doskonałe!!! Mam nadzieję, że smakowała?!?

      Usuń
  7. Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki!

    Nominowałam twój blog do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj:
    http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za nominację!!! Niebawem odpowiem na pytania!

      Usuń
  8. Uwielbiam szarlotki a ta jest bardzo szybka do zrobienia to będzie często gościć na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy to jest ilość składników np. na dużą tortownicę ? zaczynam dopiero :) i takie wskazówki jak wielkość formy są dla mnie póki co niezbędne....

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wyszło super :) jak z obrazka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...