Bardzo szybkie ciasto, właściwie najwięcej pracy jest przy jabłkach.
Nie dość, że szybkie to jeszcze niedrogie.
Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka".
A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka.
Szarlotka sypana.
Składniki:
1 szkl. mąki;
1 szkl. kaszy manny;
1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka;
2 łyżeczki cukru waniliowego;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1,5 kg jabłek;
1 kostka masła lub margaryny;
margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy;
cukier puder do posypania.
Masło/margarynę wkładamy do zamrażalnika. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kaszę i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Formę nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut.
Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
robiłam jeden raz,bardzo mi smakowała ale nie wyglądała tak pięknie jak twoja!!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie!!!
UsuńRobiłam , przypadła mi do gustu. Robi się szybko, a z jabLkami to wszystko pochłonę
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja!!! A że w tym roku był urodzaj na jabłuszka w naszym sadzie... to teraz sobie śmigam!!!
Usuńto ja się wpraszam na kawałeczek;)!
OdpowiedzUsuńZapraszam!!!
UsuńMm, aż bym zjadła do popołudniowej kawki. :)
OdpowiedzUsuńWpadaj, zapraszam!!!
UsuńRobię podobną! Tw wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło czytać takie komentarze :)
UsuńWłaśnie się studzi, rodzina konczy jeść obiad a ja czekam zeby wjechac na stół z deserem! :)) pachnie obłędnie. Podam szarlotke z sorbetem malinowym z Grycana, tak sie ciepło na dworzu zrobiło w porównaiu z ostatnimi zawieruchami śnieżnymi, że az mi przygrzało chyba ;))
OdpowiedzUsuńO tak! Szarlotka i lody - połączenie doskonałe!!! Mam nadzieję, że smakowała?!?
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki!
OdpowiedzUsuńNominowałam twój blog do Liebster Blog Award. Szczegóły tutaj:
http://zjedzzesmakiem.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
Serdecznie dziękuję za nominację!!! Niebawem odpowiem na pytania!
UsuńUwielbiam szarlotki a ta jest bardzo szybka do zrobienia to będzie często gościć na moim stole.
OdpowiedzUsuńczy to jest ilość składników np. na dużą tortownicę ? zaczynam dopiero :) i takie wskazówki jak wielkość formy są dla mnie póki co niezbędne....
OdpowiedzUsuńJest to przepis na formę 24 - 26 cm.
UsuńCiasto wyszło super :) jak z obrazka ;)
OdpowiedzUsuń