Dziś nikt mnie nie zmusi do tego, żebym stanęła przy kuchence i gotowała. Brak szans, jest tak gorąco że się rozpływam. Jednak obiad musi być. Jak pogodzić jedno z drugim? Przygotować chłodnik. W ruch poszło więc awokado, Dzięki temu chłodnik jest kremowy i delikatny. Ogórki i papryka chrupią przyjemnie dla kontrastu.
Chłodnik z awokado.
Składniki na 2 - 3 porcje:
1 dojrzałe awokado
500 ml kefiru
1/2 papryki czerwonej
2 ogórki gruntowe
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżki pietruszki posiekanej
sok z 1/2 cytryny
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z papryką. Miąższ awokado polewamy sokiem z cytryny i miksujemy z kefirem. Dodajemy posiekane zioła i pokrojone ogórki i paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
Smacznego!!!
Jak zdrowo:)
OdpowiedzUsuń