Witam serdecznie
Zaczynam od przepisu z moimi ukochanymi jagodami w roli głównej.
Tak, tak kochany mężu z jagodami!!! Nie z borówkami. - Zawsze toczymy spór o ich nazwę :) Z resztą parafrazując Mistrza: Jagoda nazwana inaczej, smakowałaby równie wspaniale.
Ale wracając do ciasta:
przepis znalazłam na I love bake i u Mirabelki;
odrobinkę go zmodyfikowałam - ale tylko odrobinkę i... wyszło: niebo w gębie.
Przepis:
na spód potrzebne będą:
200g herbatników petit beurre;
100g roztopionego masła;
6 kostek białej czekolady;
Herbatniki rozdrabniamy blenderem; czekoladę "kruszymy" lub trzemy na tarce i dodajemy do herbatników. Podobnie robimy z roztopionym masłem - dokładnie mieszamy. Do tortownicy wyłożonej papierem lub folią wykładamy powstałą masę i dokładnie ją dociskamy i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
na masę potrzebne będą:
900g sera - ja użyłam takiego z "wiaderka";
200g cukru;
cukier waniliowy;
4 jajka;
2,5 łyżki mąki;
łyżka soku z cytryny;
1,5 szklanki jagód.
Ser, cukier, mąkę, sok z cytryny, jagody i cukier waniliowy miksujemy razem. (Troszkę jagód rozgniotłam widelcem, żeby puściły sok - dla fajniejszego koloru sernika). Gdy składniki się połączą dodajemy jajka i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Wierzch ciasta powinien być ścięty.
na polewę potrzebne będą:
300 ml śmietany 18%;
3 łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i polewamy nimi upieczony sernik. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 10 min. Studzimy i pozostawiamy w lodówce na 12 godzin.
Ja posypałam całość wiórkami z białej czekolady.
Smacznego!!!
Ślinka cieknie jak na niego patrzę:)
OdpowiedzUsuńcześć, prosiłabym cię o umieszczenie bannerka jagodowo nam 4.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Rzeczywiście gdzieś uciekł mi Twój znaczek... ale już jest na swoim miejscu :)
Usuń