Obiecany przepis wielkanocny, dziś chrzan z jajkiem.
Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie:
Chrzan z jajkiem.
Składniki:
250g korzenia chrzanu;
5 jajek;
2 łyżki soku z cytryny lub octu;
2 łyżeczki cukru;
3 łyżki śmietany 18%;
kilka łyżek gorącej wody;
sól.
Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. Po
tym czasie obierz cienko i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj
chrzan z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuść jedną łyżeczkę cukru i
dodaj do chrzanu. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą.
Ugotowane na twardo jajka obierz, podziel na pół i wyjmij z
nich żółtka. Rozetrzyj widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i
śmietaną. Białka pokrój w bardzo drobną kostkę i połącz z żółtkami. Dodaj
chrzan i wymieszaj wszystko dokładnie. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Moja babcia robi najlepszy chrzan z jajkiem i mimo wielu prób zarówno moich, jak i mojej mamy, nie możemy osiągnąć tego samego rezultatu. Może z tym przepisem się uda? :)
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię z niecierpliwością. Pozdrawiam.
Usuńjajko z chrzanem? nigdy nie jadłam, ale brzmi zachęcająco
OdpowiedzUsuńTry to design
smaczny i prosty /pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZnam ciut ułatwiona wersję:) Koleżanka z okolic Sanoka mówi na to ''Chrzan jajeczny''-rewelacja na wielkanocne śniadanie. Po prostu pycha! :)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa też robi wersję... hm... jakby to nazwać... fast :) Miesza jajka z chrzanem ze słoiczka i z majonezem. I też jest pyszne!!!
Usuń