Kolejna wielkanocna propozycja.
Przepis znalazłam xxx czasu temu w dodatku do gazety. Troszkę poszperałam w necie i dołożyłam kilka składników.
Jajka marynowane w buraczkach.
Składniki:
6 jajek;
2 duże buraki;
2 szkl. wody;
1 szkl. octu;
1 liść laurowy;
5 goździków;
3 ziela angielskie;
1 łyżeczka soli;
1 łyżka cukru.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie obieramy je. Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy i studzimy. Wystudzoną marynatą zalewamy jajka i zostawiamy na 12 godzin.
Smacznego!!!
Fajny kolorek mają :)
OdpowiedzUsuńIm dłużej w zalewie tym intensywniejszy kolor. Ale jeśli będą za długo to żółtko też się zabarwi.
Usuńjak dlugo moga byc w zalewie ? czy jak wloze dzisiaj to bedzie za wczesnie ?
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam w przepisie i w komentarzu powyżej - aby uzyskać kolor jak na zdjęciach trzymałam je w zalewie 12 godzin. Jeśli będą w zalewie dłużej żółtko również się zabarwi. Niestety nie wiem jak długo można je przetrzymywać w marynacie - nie miałam okazji sprawdzić, jak tylko zrobiłam zdjęcia - zniknęły :) A w przepisie na który się powołuję również nie było takiej informacji. Pozdrawiam
Usuńdziekuje i pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń