Kochani dziś propozycja dla mam i tatusiów małych smyków w wieku 0 - 36 miesięcy.
Zapraszam Was na warsztaty, które organizuję wraz z Bankiem Żywności w Krakowie.
Szczegóły znajdziecie tu: Warsztaty z Bankiem Żywności
Już teraz mogę Wam powiedzieć, że przewidujemy niespodzianki i że naprawdę warto przyjść.Oczywiście warsztaty są darmowe.
Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków.
Kuskus z
warzywami (po 9. M):
1/2 szkl. suchego kuskusu;
1 pojedyncza pierś kurczaka;
marchewka;
pietruszka;
seler - kawałek (może być naciowy);
1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony);
1/2 łyżeczki masła.
1/2 szkl. suchego kuskusu;
1 pojedyncza pierś kurczaka;
marchewka;
pietruszka;
seler - kawałek (może być naciowy);
1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony);
1/2 łyżeczki masła.
Warzywa
myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś
z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda
była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy
masło, warzywa i mięso i mieszamy.
Chłodnik ogórkowy (po 2. roku):
2 ogórki
1/2 pęczka szczypiorku;
1/2 pęczka koperku;
ząbek czosnku;
250 ml kefiru lub jogurtu
Warzywa
dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek i szczypiorek drobno
siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z
kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem.
Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m):
250 g truskawek;
1 łyżka mielonego siemienia lnianego;
1/2 szkl. wody
Siemienie
zalewamy wrzątkiem i mieszamy. Umyte truskawki miksujemy dokładnie i mieszamy z
przestudzonym siemieniem lnianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)