Dziś dzień Babci, dlatego przedstawiam Wam dziś przepisy moich ukochanych Babć.
1. Na zalewajkę
2. Rybę w sosie pomidorowym
3. Ciasto drożdżowe
Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.
Zalewajka
Składniki:
200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa
słoniny :) )
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz
Boczek kroimy w kostkę. Połowę
boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy,
zalewamy wodą i gotujemy. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno
cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w
kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym
naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym
przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy
dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną
cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy
jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.
Smacznego!
Wiadomo, babcina zupka najlepsza! :)
OdpowiedzUsuń