Przepisów na pieczywo ciąg dalszy. Tym razem bułeczki. Mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis i że go wypróbujecie.
Bułeczki jogurtowe z makiem.
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka letniego mleka
500 g mąki typ 450
150 g jogurtu naturalnego
50 g roztopionego masła
1,5 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania bułek
4 łyżki maku lub sezamu
Drożdże rozcieramy z cukrem i
dodajemy ciepłe, ale nie gorące mleko. Mieszamy i na chwilę
odstawiamy. Dodajemy następnie jogurt i ponownie mieszamy. Do
zaczynu przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy roztopione masło.
Wyrabiamy ciasto, aż do momentu kiedy będzie elastyczne i lekko
lepkie. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodajemy odrobinę mąki jeśli
zbyt gęste trochę mleka. Wyrobione ciasto pozostawiamy na godzinę
w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Ciasto
powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12
części i z każdej z nich formujemy bułeczki. Bułki układamy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i
pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min.
Bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy jajkiem i posypujemy makiem
lub sezamem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C
i pieczemy około 20 minut.
Smacznego!!!
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój blog do Liebster Blog Award i będzie mi bardzo miło jeśli zechcesz odpowiedzieć na moje pytania :)
OdpowiedzUsuńhttp://smarowidla.blog.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/