W weekend na ekranach naszych telewizorów pojawił się
ostatni odcinek V serii serialu "Gra o tron". Jako fanka serialu i gotowania mam oczywiście w domu książkę "Uczta Lodu i Ognia" Ch. Monroe-Cassel i S. Lehrer. Na ten weekend przygotowałam z niej dwie potrawy. Ponieważ sezon grillowy w pełni jako pierwszy przedstawiam Wam przepis na cebulę w gęstym sosie. Idealnie pasującą do mięs z grilla, pierogów ruskich albo z mięsem i wątróbki (to ostatnie wymyślił mój mąż - ja wątróbki nie lubię). Zmieniłam tylko sposób podawania cebuli - w oryginale cześć jest krojona na ćwiartki część w całości. Ja wszystko posiekałam w pióra.
Jeśli chcecie być na bieżąco z moim blogiem zapraszam Was do polubienia mojej strony na facebooku:
Jeśli chcecie być na bieżąco z moim blogiem zapraszam Was do polubienia mojej strony na facebooku:
Cebulka w gęstym sosie.
Składniki:
300 g cebuli pokrojonej w pióra
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka masła – najlepiej
klarowanego
1/3 szklanki cydru
1 szklanka bulionu wołowego
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Na patelnie dodajemy masło, miód i
zioła. Gdy miód się rozpuści dodajemy cebulę i dokładnie
mieszamy. Smażymy aż cebula się zrumieni. Następnie wlewamy cydr
i doprowadzamy do wrzenia. Całość posypujemy mąką i mieszamy.
Wlewamy bulion i podgrzewamy. Dusimy mieszając od czasu do czasu aż
sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Nie mogę czytać Twojego bloga będąc w pracy, bo mnie skręca ;) Na pewno zrobię taką cebulę, bo wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuń