Dzięki Bankowi Żywności w Krakowie i Fundacji Tesco Dzieciom wzięłam udział w projekcie "Zdrowo kolorowo. Gotuj z nami dzieciakami."
Projekt ten miał na celu promocję zdrowego żywienia wśród najmłodszych. Był to cykl warsztatów odbywających się w małopolskich świetlicach środowiskowych, a tematami tych spotkań były:
1. Zasady zdrowego odżywiania
2. Higiena w kuchni
3. Jak jeść zdrowo i oszczędnie
4. Zasady savoir - vivre'u przy stole
5. Wspólne gotowanie z degustacją przygotowanego posiłku
Nie trudno się domyślić - zwłaszcza jeśli zaglądacie czasem na mojego fejsbuka, że to właśnie ja (ale nie tylko ja) prowadziłam ostatnie zajęcia, czyli wspólne gotowanie.
Nawet sobie nie wyobrażacie z jakim entuzjazmem dzieciaki (i młodzież) podchodzili do tych zajęć. Byłam, jestem i będę pod wielkim wrażeniem. Dzieciaki chętnie wykonywały polecenia, ba wręcz prześcigały się kto pierwszy i kto ma ważniejsze - smaczniejsze - zadanie :) Nawet największe niejadki ku uciesze swoich opiekunów zabierały się za przygotowania posiłków i co najważniejsze do ich zjadania. Przy okazji wspólnego gotowania mogłam sprawdzić wiedzę jaką dzieci zdobyły na poprzednich zajęciach i nigdy się nie zawiodłam. W dodatku dzieci z dumą opowiadały, że w domach szkoliły rodziców, dziadków, albo że nie pozwoliły starszemu bratu zjeść niezdrowych chipsów. I brawo!!! Bo przecież właśnie o to w tym wszystkim chodzi - o zmianę niezdrowych nawyków.
Wszystko, do ostatniego okruszka, do ostatniej kropelki znikało z talerzyków i kubeczków.
Przepisów i dań było wiele, ale ja przedstawię Wam dziś 2 najbardziej popularne, następnym razem kolejne :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkie dzieciaki!!! Do zobaczenia!!!
Projekt ten miał na celu promocję zdrowego żywienia wśród najmłodszych. Był to cykl warsztatów odbywających się w małopolskich świetlicach środowiskowych, a tematami tych spotkań były:
1. Zasady zdrowego odżywiania
2. Higiena w kuchni
3. Jak jeść zdrowo i oszczędnie
4. Zasady savoir - vivre'u przy stole
5. Wspólne gotowanie z degustacją przygotowanego posiłku
Nie trudno się domyślić - zwłaszcza jeśli zaglądacie czasem na mojego fejsbuka, że to właśnie ja (ale nie tylko ja) prowadziłam ostatnie zajęcia, czyli wspólne gotowanie.
Nawet sobie nie wyobrażacie z jakim entuzjazmem dzieciaki (i młodzież) podchodzili do tych zajęć. Byłam, jestem i będę pod wielkim wrażeniem. Dzieciaki chętnie wykonywały polecenia, ba wręcz prześcigały się kto pierwszy i kto ma ważniejsze - smaczniejsze - zadanie :) Nawet największe niejadki ku uciesze swoich opiekunów zabierały się za przygotowania posiłków i co najważniejsze do ich zjadania. Przy okazji wspólnego gotowania mogłam sprawdzić wiedzę jaką dzieci zdobyły na poprzednich zajęciach i nigdy się nie zawiodłam. W dodatku dzieci z dumą opowiadały, że w domach szkoliły rodziców, dziadków, albo że nie pozwoliły starszemu bratu zjeść niezdrowych chipsów. I brawo!!! Bo przecież właśnie o to w tym wszystkim chodzi - o zmianę niezdrowych nawyków.
Wszystko, do ostatniego okruszka, do ostatniej kropelki znikało z talerzyków i kubeczków.
Przepisów i dań było wiele, ale ja przedstawię Wam dziś 2 najbardziej popularne, następnym razem kolejne :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkie dzieciaki!!! Do zobaczenia!!!
Sałatka z młodego szpinaku
Składniki
na 4 duże porcje:
4
szkl młodego szpinaku
2
garści ciemnych winogron
1
szklanki obranych orzechów włoskich
50 g
sera do wyboru: feta, mozarella, gorgonzola
na
sos:
1/4
szkl. octu balsamicznego
2
łyżeczki miodu
1 łyżeczka
posiekanego czosnku
3/4
szkl. oliwy z oliwek
sól
pieprz
Szpinak
i winogrona myjemy. Winogrona kroimy na
pół. Orzechy siekamy. Do dużej salaterki wkładamy szpinak, winogrona, orzechy i
pokruszony ser. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nimi sałatkę tuż
przed podaniem.
Owocowe szaszłyki z sosem cynamonowym.
2
jabłka
2
gruszki
200
g truskawek
2
banany
¼
arbuza
2
brzoskwinie
Sos:
Sok
z 1 cytryny
1
łyżka miodu
¼
łyżeczki cynamonu
Owoce
myjemy, banany obieramy. Wszystkie owoce kroimy w grubą kostkę. Składniki sosu
mieszamy ze sobą. Owoce nabijamy w dowolnej kolejności na szpatułki do
szaszłyków i polewamy sosem.
Patrycja, świetna inicjatywa. Tak trzymaj! Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam.
UsuńDziękuję i również pozdrawiam.
Usuń