Wracamy do cyklu słodkości na niedzielę.
Zrobione z kaszy jaglanej z miodem i kokosem kuleczki przypominają znane z reklam pralinki.
Idealne dla dzieci. Ale i dorośli sięgną po nie z chęcią.
Raffaello z kaszy
jaglanej.
Składniki:
100 g kaszy
jaglanej
250 ml mleka
1 łyżeczka
masła
2 łyżki miodu
100 g wiórek
kokosowych
całe migdały
pozbawione skórek – opcjonalnie: dla starszych dzieci i dorosłych
Kaszę jaglaną
wsypujemy do sita i przelewamy gorącą wodą. Przekładamy do
rondelka i zalewamy mlekiem. Gotujemy do miękkości, w razie
potrzeby dodajemy więcej mleka. Pod koniec gotowania dodajemy masło
i 40g wiórek kokosowych. Mieszamy i studzimy. Do letniej kaszy
dodajemy miód, i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Jeśli przygotowujemy pralinki dla starszych dzieci możemy do środka
kulki włożyć migdał. Obtaczamy w pozostałych wiórkach
kokosowych. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Mniam ... takie słodkości na jeden kęs.
OdpowiedzUsuńAle pyszne!!
OdpowiedzUsuńZapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/