Babka parzona
Składniki:
4 jaja;
1 szkl. cukru;
2 szkl. mąki;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
250 g margaryny;
1 szkl. cukru;
2 szkl. mąki;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
250 g margaryny;
kilka kropli aromatu np. pomarańczowego/waniliowego;
3 - 4 łyżki kakao.
3 - 4 łyżki kakao.
Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do masy (stąd też nazwa - parzona :) ) . Można wlać kilka kropli olejku np. pomarańczowego czy waniliowego czy jakiegokolwiek innego :)
Ciasto przelać do foremki na babkę. Najlepsze są te formy z kominem w środku.
Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą wlać do formy, a do drugiej wsypać kakao i wymieszać i również przelać do formy.
Piec w temp. ok 180 st. C. Około 35 -45 min. Do suchego patyczka.
Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)