Risotto z kurczakiem
Składniki:
125 g ryżu risotto;
2 łyżki masła;
ok. 150 ml białego wytrawnego wina;
filet z kurczaka;
200 g pieczarek;
papryka czerwona i zielona;
cebula;
sól, pieprz;
250 ml bulionu drobiowego.
Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę
cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i
redukujemy. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z
kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu -
mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem,
aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać
kremowej konsystencji.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)