Tym razem przepis Babci Jańci, sałatka idealna na imprezy, ale także na wigilijny stół. Polecam serdecznie!
Sałatka rybna Babci
Jańci.
Składniki:
0,75 kg filetów z np. morszczuka
1 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
1/4 szkl. octu
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
4 cebule
200 g przecieru pomidorowego
3 jajka
3/4 szkl. mąki
olej
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy
cebulkę na oleju, następnie dolewamy wodę i dusimy do miękkości.
Dodajemy: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele
angielskie, cukier i ocet i dusimy 25 min. na małym ogniu. Mąkę i
jajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3
cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty
kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając
każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz :)