poniedziałek, 31 marca 2014

Chrzan z jajkiem.

Obiecany przepis wielkanocny, dziś chrzan z jajkiem.
Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie:






Chrzan z jajkiem.


Składniki:
250g korzenia chrzanu;
5 jajek;
2 łyżki soku z cytryny lub octu;
2 łyżeczki cukru;
3 łyżki śmietany 18%;
kilka łyżek gorącej wody;
sól.


Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie obierz cienko i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj chrzan z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuść jedną łyżeczkę cukru i dodaj do chrzanu. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą.
Ugotowane na twardo jajka obierz, podziel na pół i wyjmij z nich żółtka. Rozetrzyj widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i śmietaną. Białka pokrój w bardzo drobną kostkę i połącz z żółtkami. Dodaj chrzan i wymieszaj wszystko dokładnie. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Moja babcia robi najlepszy chrzan z jajkiem i mimo wielu prób zarówno moich, jak i mojej mamy, nie możemy osiągnąć tego samego rezultatu. Może z tym przepisem się uda? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na opinię z niecierpliwością. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. jajko z chrzanem? nigdy nie jadłam, ale brzmi zachęcająco
    Try to design

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny i prosty /pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ciut ułatwiona wersję:) Koleżanka z okolic Sanoka mówi na to ''Chrzan jajeczny''-rewelacja na wielkanocne śniadanie. Po prostu pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja teściowa też robi wersję... hm... jakby to nazwać... fast :) Miesza jajka z chrzanem ze słoiczka i z majonezem. I też jest pyszne!!!

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...