Było już ciasto jogurtowe, będzie teraz ciasto maślankowe.
Niedawno przygotowałam je mężowi do pracy i podobno wszyscy, którzy próbowali mówili, że smakuję jak u babci. I racja! Wersja z rabarbarem to prawdziwy smak dzieciństwa.
Moja siostra przygotowała wersję z malinami - jest równie apetyczna!!!
A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę
Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką.
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. maślanki;
2,5 szkl. mąki;
3/4 szkl. cukru;
3 jaja;
1/2 szkl. oleju;
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki cukru z wanilią;
4 - 5 łodyg rabarbaru lub 400 g owoców + 3 łyżeczki cukru.
Kruszonka:
75 g masła;
75 g brązowego cukru;
100 g mąki;
szczypta soli.
Obieramy rabarbar, kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem (3 łyżeczki).
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy maślankę, olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto układamy odsączony rabarbar lub inne owoce. Następną warstwą jest kruszonka, a robimy ją tak:
Mąkę, cukier i sól mieszamy z zimnym masłem. Ugniatamy paluszkami, aż powstanie kruszonka :) Wysypujemy ją na owoce i wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 30 do 40 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni C.
Smacznego!!!
Przepis bierze udział w akcji:
mmmm.... pycha. Zaraz biore się zapieczenie tego ciasta!
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbowac w następną sobotę, bo dziś u mnie króluje już szarlotka ;)
OdpowiedzUsuńale ślicznie puchate :))
OdpowiedzUsuń!
Dziękuję za dodanie go do rabarbarowej akcji :)
Mam ochotę na takie babcine ciasto... Kasia
OdpowiedzUsuńUwielbiam i maślankę i rabarbar. To ciasto stworzone dla mnie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM
Jenna