sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto maślankowe z owocami/rabarbarem i kruszonką jak u Babci.

Było już ciasto jogurtowe, będzie teraz ciasto maślankowe. 
Niedawno przygotowałam je mężowi do pracy i podobno wszyscy, którzy próbowali mówili, że smakuję jak u babci. I racja! Wersja z rabarbarem to prawdziwy smak dzieciństwa.

Moja siostra przygotowała wersję z malinami - jest równie apetyczna!!!

A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę


Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką.
Składniki:
Ciasto:
1 szkl. maślanki;
2,5 szkl. mąki;
3/4 szkl. cukru;
3 jaja;
1/2 szkl. oleju;
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżeczki cukru z wanilią;
4 - 5 łodyg rabarbaru lub 400 g owoców + 3 łyżeczki cukru.

Kruszonka:
75 g masła;
75 g brązowego cukru;
100 g mąki;
szczypta soli.




Obieramy rabarbar, kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem (3 łyżeczki).
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy maślankę, olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Na ciasto układamy odsączony rabarbar lub inne owoce. Następną warstwą jest kruszonka, a robimy ją tak:
Mąkę, cukier i sól mieszamy z zimnym masłem. Ugniatamy paluszkami, aż powstanie kruszonka :) Wysypujemy ją na owoce i wkładamy ciasto do piekarnika na ok. 30 do 40 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 stopni C.

Smacznego!!!




Przepis bierze udział w akcji:

6 komentarzy:

  1. mmmm.... pycha. Zaraz biore się zapieczenie tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała wypróbowac w następną sobotę, bo dziś u mnie króluje już szarlotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ślicznie puchate :))
    !
    Dziękuję za dodanie go do rabarbarowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ochotę na takie babcine ciasto... Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam i maślankę i rabarbar. To ciasto stworzone dla mnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...