wtorek, 9 października 2012
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory gotowane na parze.
Składniki:
2 duże pomidory;
1/2 szkl. ryżu;
mała zielona papryka;
mała czerwona papryka,
pół czerwonej cebuli;
pierś z kurczaka;
Pomysł na Papirus Winiary - kurczak w ziołach prowansalskich lub 2 łyżki oliwy i łyżka ziół prowansalskich;
ok. 80 g sera camembert;
sol, pieprz, zioła prowansalskie, carry.
Ryż gotujemy na parze - czyli: bardzo dokładnie go płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, carry i zioła. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15 minut - nie otwierając garnka, tak, żeby para nie uciekła.
Pomidory myjemy, odcinamy górę i wydrążamy środek. Delikatnie posypujemy w środku solą.
Pierś kurczaka przygotowujemy w Papirusie zgodnie z opisem na opakowaniu lub oliwą smarujemy kurczaka i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy na patelni i kroimy w paski, mieszamy z gotowym ryżem i warzywami.
Do środka pomidorów wkładamy po plastrze camemberta, a później wkładamy ryż z warzywami i kurczakiem. Na wierzch układamy kilka kawałków sera.
Tak przygotowane pomidory układamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze. Następnym razem pomidory obłożę folią aluminiową - ciężko było je wyjąć, bo zrobiły się mięciutkie i trzeba było się mocno nagimnastykować, a że były gorące... Za to fantastycznie schodzi z nich skórka :)
Gotujemy na parze ok. 5 - 7 min. aż ser się zacznie rozpuszczać.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
paprykę faszerowałam, pomidorów jeszcze nie... myślę, że to duzy błąd.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
ojej, smakowicie!
OdpowiedzUsuńaale pysznie napakowany pomidor!
OdpowiedzUsuńzapraszam wiec do udzialu w tej jesiennej zabawie! :))