wtorek, 31 lipca 2012

Ciasto jogurtowe z owocami.

Kolejny przepis z bloga: I love bake - zawsze można znaleźć tam coś pysznego i inspirującego.
Tak więc przyszła pora na moje ukochane ciasto jogurtowe. 
Proste, szybkie i przepyszne.
Wypróbowałam już z różnymi owocami i ze wszystkimi wspaniale smakuję.



Przepis:

3 jaja;
1 i 1/2 szkl. cukru (w oryginale 1 i 3/4 szkl. - ale dla mnie jest za słodkie);
2 łyżki cukru waniliowego;
1 szkl. jogurtu;
1/2 szkl. oleju;
3 szkl. mąki;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
ok. 2 szkl. jagód, malin, rabarbaru etc...


Cukier i cukier waniliowy miksujemy z jajkami do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy; następnie powoli dodajemy jogurt i olej. Z mąki odmierzamy 2 łyżki i obsypujemy nimi owoce. Pozostałą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. I dodajemy ją stopniowo do reszty masy. Miksujemy dalej.
Na formę (25x33) lub tortownicę (25) wyłożoną papierem wylewamy ciasto, a na wierzchu wysypujemy owoce. Pieczemy około 45 min. w 180 stopniach - "do suchego patyczaka".



Polecam gorąco!!!
Smacznego!!!
Jagody 2012

4 komentarze:

  1. Arbuz inaczej melon wodny, znany jest nam jako przerośnięty słodki ogórek. Najlepszy owoc na upalne dni, gdyż dobrze schłodzony jest świetnym i orzeźwiającym. Poznałem też świetny sposób spożywania go w formie wyskokowego drinka, a robimy to tak: Przepoławiamy owoc, odkręcamy pół litra wódki i wbijamy ją, tworząc takiego przewróconego grzyba. Wódka pięknie komponuje się z sokiem arbuza, jednakże ostrzegam, pije się to wyśmienicie ale alkohol działa z opóźnionym zapłonem i potrafi powalić w najmniej oczekiwanym momencie. Widziałem ostatnio świetne koszulki z tym wdzięcznym i aromatycznym owocem, przypomniały mi się te Ciepłe dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie do ciasta jogurtowego... Kiedy je wyjmujesz z piekarnika, tak żeby nie opadło?
    Ja po upieczeniu wylaczylam piekarnik i zostawiłam ciasto w środku. Kiedy chciałam otworzyć, żeby powoli stygło to zobaczyłam, że ciasto znacząco opadło. Boję się, że będzie zakalec ;/ jeszcze jest ciepłe więc go nie ruszam, ale mam nadzieję, że będzie smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wyjmuję od razu. Czekam chwilę aż trochę przestygnie i wyciągam z formy. Ciasto nie jest wysokie, ale bardzo smaczne. Mam nadzieję, że się udało.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...