piątek, 6 stycznia 2017

Wegetariański rosół z pieczonych warzyw.

Przygotowałam w ten mroźny dzień rosół z pieczonych warzyw. 
Aromatyczny, słodkawy i pożywny bulion, który swą moc zawdzięcza wcześniejszemu podpieczeniu włoszczyzny. Bezmięsny dzięki czemu jest lekki. Polecam Wam do wypróbowania. 
Następnym razem wypróbuję inne proporcje składników.

Zapraszam Was na moją stronę na facebooku:







Wegetariański rosół z pieczonych warzyw.
Składniki:
600 g marchewki
450 g selera
450 g korzenia pietruszki
biała część pora
marynowana papryczka chili
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
niepełna łyżeczka oleju rzepakowego
2 cm imbiru
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1 - 2 łyżeczki soli
2 goździki 
kilka ziaren pieprzu
1 łyżeczka suszonego lubczyku
łyżka posiekanej natki pietruszki

Warzywa z wyjątkiem czosnku obieramy i myjemy, Dzielimy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem. Skrapiamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Jeśli w piekarniku jest funkcja grilla to możemy z niej skorzystać. Następnie przekładamy jarzyny do dużego garnka i zalewamy je około 3 litrami wody. Dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy płomień, tak żeby tylko delikatnie bulgotał. Gotujemy przez około 90 minut. Próbujemy i jeśli jest to konieczne doprawiamy do smaku. 
Podajemy z makaronem,

Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł z podpieczeniem warzyw

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...