wtorek, 8 kwietnia 2014

Jajka marynowane w buraczkach.

Kolejna wielkanocna propozycja.
Przepis znalazłam xxx czasu temu w dodatku do gazety. Troszkę poszperałam w necie i dołożyłam kilka składników.



Jajka marynowane w buraczkach.

Składniki:
6 jajek;
2 duże buraki;
2 szkl. wody;
1 szkl. octu;
1 liść laurowy;
5 goździków;
3 ziela angielskie;
1 łyżeczka soli;
1 łyżka cukru.

 Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Następnie obieramy je. Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy i studzimy. Wystudzoną marynatą zalewamy jajka i zostawiamy na 12 godzin.

Smacznego!!!





7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Im dłużej w zalewie tym intensywniejszy kolor. Ale jeśli będą za długo to żółtko też się zabarwi.

      Usuń
  2. jak dlugo moga byc w zalewie ? czy jak wloze dzisiaj to bedzie za wczesnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam w przepisie i w komentarzu powyżej - aby uzyskać kolor jak na zdjęciach trzymałam je w zalewie 12 godzin. Jeśli będą w zalewie dłużej żółtko również się zabarwi. Niestety nie wiem jak długo można je przetrzymywać w marynacie - nie miałam okazji sprawdzić, jak tylko zrobiłam zdjęcia - zniknęły :) A w przepisie na który się powołuję również nie było takiej informacji. Pozdrawiam

      Usuń
    2. dziekuje i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...