niedziela, 5 maja 2013

3Bit bez pieczenia!!! Pychotka!!!


3 BIT - mój ulubiony baton i ...
jedno z ulubionych ciast!
Chyba nie znam żadnej osoby, która by go nie lubiła.

Dziś przedstawiam przepis na wersję bez pieczenia. 
Znalazłam go na Kotlet.TV. Zamiast czekolady na wierzchu użyłam kakao.



3 Bit
Składniki:
ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania);
1 puszka masy krówkowej;
2 budynie śmietankowe;
750 ml mleka + szklanka do namoczenia herbatników;
100 g masła;
400 ml śmietany 30%;
2 łyżki cukru pudru;
1 łyżka cukru waniliowego;
1 łyżka żelatyny;
1/3 szkl. wrzątku;
100 g czekolady gorzkiej - ja posypałam wierzch kakao.

W formie układamy jedną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wylewamy na nie podgrzaną masę krówkową - podgrzana lepiej się rozsmarowuje. Układamy kolejną warstwę namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli są bez cukru dodajemy go do gotowania. Zostawiamy do wystygnięcia i miksujemy z masłem. Wykładamy masę na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą lub tak jak ja kakao.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepszy jest następnego dnia :)

SMACZNEGO!!!

Przypominam o rozdaniu, więcej na ten temat można przeczytać tutaj.



13 komentarzy:

  1. To jedno z naszych ulubionych ciast:) i też nie znamy osoby, której by nie smakowało:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Jeszcze takiego nie jadłam, chociaż już kilkakrotnie słyszałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... lubię 3 bita! apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie. Wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj :) i daj znać jak smakowało!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Czekam na relację jak smakowało :)

      Usuń
  6. To też mój ulubiony batonik:) Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. MMMM ostatnio moje ulubione ciacho:-)
    Zapisałam w moim przepiśniku! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...