środa, 22 sierpnia 2012

Babka parzona

Babka parzona

Składniki:

4 jaja;
1 szkl. cukru;
2 szkl. mąki;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
cukier waniliowy;
250 g margaryny; 
kilka kropli aromatu np. pomarańczowego/waniliowego;
3 - 4 łyżki kakao.


Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do masy (stąd też nazwa - parzona :) ) . Można wlać kilka kropli olejku np. pomarańczowego czy waniliowego czy jakiegokolwiek innego :)

Ciasto przelać do foremki na babkę. Najlepsze są te formy z kominem w środku.

Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą wlać do formy, a do drugiej wsypać kakao i wymieszać i również przelać do formy.


Piec w temp. ok 180 st. C. Około 35 -45 min. Do suchego patyczka.
Po wystygnięciu można polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...