środa, 31 października 2012

Babeczki z jagodami!!!

Babeczki, muffiny, cupcake... jak zwał tak zwał...
Ważne, że oszalałam na ich punkcie!!!
Pod koniec listopada wybieram się z Asią na "Muffinkowe warsztaty" - nie mogę się doczekać!!!
Dlatego też już teraz eksperymentuję...

Przepis podstawowy znalazłam na: Jak po maśle.


Przepis prosty, ale babeczki wyszły wyjątkowe... 
Puszyste, dzięki cytrynowemu aromatowi i jagodom - bardzo orzeźwiające. 


Muffiny z jagodami.

Składniki na 18 babeczek:
1/2 kostki margaryny/ masła;
2 szkl. mąki;
3/4 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 szkl. mleka;
1 jajko;
kilka kropli aromatu - ja użyłam cytrynowego;
2 garści jagód - u mnie mrożone :)






Masło/margarynę rozpuścić i ostudzić. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre - nie zbyt dokładnie. Dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie. (Jeśli jagody puszczą sok, babeczki po upieczeniu będą niebieskawe ;) ). Ciasto przekładamy do foremek - papilotek i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce.

Pisałam już, że to proste?!? ;)

Smacznego!!!


8 komentarzy:

  1. Mniaaam z jagodami muszą być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są wyjątkowe... uwielbiam jagody!!!

      Usuń
  2. dobrze, że mam jagody w zamrażarce!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała spróbować, tylko poczekam na świeże jagódki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże zawsze najlepsze! Nie mogę się ich już doczekać!!! :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...