wtorek, 21 sierpnia 2012

Pyszne i kremowe risotto :)

Risotto z kurczakiem


Składniki:
125 g ryżu risotto; 
2 łyżki masła;
ok. 150 ml białego wytrawnego wina;
filet z kurczaka;
200 g pieczarek;
papryka czerwona i zielona;
cebula;
sól, pieprz;
250 ml bulionu drobiowego.

Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu - mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem, aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać kremowej konsystencji.
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...