czwartek, 16 sierpnia 2012

Jeżyny i jabłka pod kruszonką według Sophie Dahl

Po świątecznym - środowym obiedzie przyszła pora na deser...

I tu w ruch poszły moje ukochane jeżyny.
Przepis dodaję do akcji:

ale oczywiście nie będzie brany pod uwagę w konkursie :)




Na pięć porcji użyłam:

1 szklankę mąki;
pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...);
100 g masła + 1 łyżka na owoce;
1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców;
220 g jeżyn;
200 g jabłek pokrojonych drobno.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Zagniatamy palcami: masło, mąkę i musli, aż powstaną grube okruchy. Dodajemy cukier i mieszamy krótko. Do kokilek wsypujemy jeżyny wymieszane z jabłkami; układamy na nich masło i posypujemy cukrem. Przykrywamy ten misz-masz kruszonką (luźno - nie dociskamy) i zapiekamy w piekarniku przez około 30 min. Do czasu aż kruszonka będzie złocista.

Podałam do nich śmietankę 30% wymieszaną z łyżką cukru pudru.

Pyszności!!! Ciepłe owoce i chrupiąca, słodka kruszonka - mniam!!!



Polecam i smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...