piątek, 10 sierpnia 2012

Mięso do kanapek

Patent na wędlinkę 

Moja Mama czasem takie cuda przyrządza, a ja chętnie ją naśladuję w moim domku.

To taka nasza alternatywa dla sklepowych wędlin.





Składniki:

0,5 kg mięsa z łopatki;
cebula;
2 - 3 listki laurowe;
2 ziarna ziela angielskiego;
mała marchewka;
sól;
pieprz;
woda.


Kroimy mięso na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, liściem laurowym, zielem i marchewką. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie - będzie się rozpadać pod naciskiem.

Mięso rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoiczka i jeśli zostało coś wywaru to możemy go też wlać do słoika. Odstawiamy do wystygnięcia. A później smarujemy powstałą pastą chleb. Im tłuściejsze mięso tym lepiej smaruje się kanapki.



Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. Moja mama też trudni się takimi pysznościami, chociaż to nie dla mnie ale mój mąż zajada aż uszy się trzęsą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis! jutro dodam swoj na schab pieczony

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...