środa, 22 sierpnia 2012

Ptasie mleczko z brzoskwiniami - deser mojego dzieciństwa :)

Ptasie mleczko z brzoskwiniami.


Ten deser towarzyszył mi prawie przez całe dzieciństwo. 
Pamiętam jak przygotowywała go moja Mama, w małej kuchni w naszym pierwszym mieszkaniu. Całkiem niedawno zrobiła go mojej najmłodszej siostrze (jest nas trzy), na spotkanie z koleżankami i one również oszalały na jego punkcie!!!
Ta słodycz, lekkość i kolor... I łatwość przygotowania - BOMBA!!!


 Składniki:

Trzy galaretki najlepiej o kontrastujących kolorach; (ponieważ chciałam wykorzystać brzoskwinie wybrałam galaretkę brzoskwiniową, poziomkową i agrestową.);
puszka mleczka skondensowanego, niesłodzonego za to schłodzonego;
opcjonalnie:
brzoskwinie;
tabliczka czekolady mlecznej;
łyżka miodu;
ok. 3 łyżek mleka.


Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy, aż zaczną tężeć. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Gdy galaretki są już "półpłynne" zabieramy się za mleko. Dzielimy je na mniej więcej równe trzy części. Z każdą częścią postępujemy identycznie: miksujemy mleko, aż podwoi swoją objętość, dodajemy galaretkę i miksujemy dalej do pełnego połączenia składników. Przekładamy do pucharków i znów zaczynamy od początku :)
Pierwszą warstwę zrobiłam z galaretki brzoskwiniowej i dodałam do niej pokrojone brzoskwinie.

Na koniec w kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę z miodem i mlekiem i polałam nimi stężałą piankę.

Z tych składników wyszło mi 9 pucharków po 300 ml. Przy czym czekolady wystarczyło na 4 sztuki :p




7 komentarzy:

  1. miałam taką samą książkę! :D a co do przepisu, to spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam ją w nagrodę za wyniki w szkole *.* A teraz czytam ją Synkowi :)

      Usuń
  2. No wspaniałe!!
    Ja zawsze zastanawiałam się jak to może smakować:D
    Galaretka+Mleko skondensowane:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście jadałam takie desery w dzieciństwie, tyle, że nie w pucharkach robione, a w tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i umeściłam przepis na moim blogu :) wyszło wpaniałe! dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...