Dischi volanti po włosku a u nas... muszla nr 40.
Nie znam włoskiego, ale coś mi nie pasowało z tą muszlą. Z ciekawości
sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz...
Makaron z klopsikami i warzywami na ostro.
Składniki:
na klopsiki:
mięso mielone ok. 300 g;
cebula pokrojona w drobną kostkę;
jajko;
2 łyżki bułki tartej;
sól, pieprz, chili;
1 łyżka zimnej wody;
750 ml bulionu.
na sos:
cukinia 400 g;
papryka czerwona;
3 duże pieczarki;
mała cebula;
papryka słodka;
chili, sól, pieprz;
1 łyżeczka masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego;
natka pietruszki.
makaron:
w tym przypadku - dischi volanti.
Klopsiki:
Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny.
Sosik:
Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy słodką paprykę i chili; podsmażamy dla lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu spod klopsików. Dusimy przez chwilę. Do sosiku wkładamy klopsiki.
Ugotowany al dente makaron podajemy z sosem i klopsikami, posypany pietruszką.
Smacznego!!!
Pyszne latające talerzexD
OdpowiedzUsuńBrzmi wspaniale!
bardzo fajny makaronik i to bardzo pomysłowo podany, palce lizac ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
uwielbiam klopsiki z makaronem pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuń