wtorek, 21 sierpnia 2012

Ryżówka z pulpetami

Ryżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki".

Składniki:

marchewka;
pietruszka;
seler;
por;
koperek;
300 g mielonej cielęciny lub indyka;
kajzerka;
sól, pieprz;
jajko;
1/2 szklanki ryżu.

Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek.

Przygotowanie pulpetów:
bułkę namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa, wbijamy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe kuleczki i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę - gotujemy ok. 20 -30 min. Podajemy zalane zupą.


Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...