piątek, 5 października 2012

Kalafiorek dla malucha i książka: "Kuchnia dla dzieci"

Mój Bąbelek skończył 7 miesięcy - to już kawał... bobasa jest!!! 
Wprowadzamy właśnie żółtko do diety.
Udało mi się kupić książkę z przepisami na obiadki i desery dla Malucha:
"Kuchnia dla dzieci"
Nie jest to moja pierwsza książka, ale wcześniejsza była amerykańska i nie odpowiadała polskim realiom...
Ta jest jak najbardziej polska; zawiera nie tylko przepisy, ale także różne porady żywieniowe.
 Jest prosta, kolorowa i bardzo pomocna.
Można w niej znaleźć przepisy dla niemowlaków i dla dzieci do trzeciego roku życia, dietę bezglutenową; jest także "Ściąga praktycznej kucharki", a w niej np. przepis na domowy makaron, biszkopt czy tortille.
Jestem z niej zadowolona.


Wypróbowałam kilka przepisów, a to jeden z nich:



Obiadek z kalafiora:

Składniki na 2 porcje po ok. 200 ml:
1/2 pietruszki;
1/2 marchewki;
1 mały ziemniak;
3 spore różyczki kalafiora;
1 łyżka masła - ja używam oliwy z oliwek;
1 ugotowane żółtko;
1 łyżka ryżowej kaszki błyskawicznej - u mnie: kleik ryżowy;
100 g cielęciny.


Mięsko dzielimy na kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Obrane, umyte, pokrojone warzywa również gotujemy. Warzywa, mięso, oliwę, kleik łączymy i miksujemy. Dodajemy utarte żółtko. Jeśli jest zbyt gęste możemy dodać troszkę wywaru z warzyw.

Porada z książki:
"Jeśli dziecko jest przyzwyczajone do rosołków mięsnych, nie ma potrzeby gotowania warzyw i mięsa osobno."



3 komentarze:

  1. Podoba mi się to puree, choć maluchem nie jestem ;) Zawsze lubiłam to warzywo

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam kleiku ryżowego.. aż do dzisiejszego dnia.. musze powiedzieć ,że bardzo mi posmakował.. taki aksamitny smak:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...