Dziś coś dla najmłodszych. Bananowe babeczki.
Bananowe babeczki dla najmłodszych.
Składniki na 12 babeczek:
150 g
mąki pełnoziarnistej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
2 jajka;
60 g
rozpuszczonego masła;
4 dojrzałe banany;
opcjonalnie:
garść rodzynek i posiekanych, suszonych moreli.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. W
drugiej misce rozgnieć widelcem banany na gładką masę. Dodaj rozbełtane jajka i
rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszaj dokładnie. Delikatnie połącz mąkę z
masą bananową. Możesz teraz dodać bakalie.
Powstałą masę przełóż do foremek na muffinki wyłożonych
papilotkami lub wysmarowanych delikatnie masłem. Piecz 15 – 20 minut w
temperaturze 190°C.
Krem do babeczek.
Składniki na przybranie 12 babeczek:
1 galaretka owocowa;
200 ml śmietanki 30 – 36%;
czekoladowe jajeczka;
cukrowe posypki;
wiórki kokosowe.
Galaretkę rozpuść w 375 ml wrzącej wody i odstaw do momentu,
aż zacznie tężeć. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj do niej tężejącą
galaretkę i zmiksuj dokładnie.
Nakładaj krem szprycą na schłodzone babeczki. Uwaga krem
bardzo szybko tężeje. Posyp babeczki wiórkami lub posypką cukrową. Dodaj
czekoladowe jajeczka.
Smacznego!!!
Zrobiłam babeczki zgodnie z przepisem wyszły gumiaste i jakieś twarde w smaku nawet ok ale ta ich struktura, niestety wylądowały w koszu a tak liczyłam że synek sobie zje ....
OdpowiedzUsuńOj!!! Bardzo mi przykro, że nie wyszły. Nie wiem dlaczego... ja robiłam je już kilka razy i zawsze wychodziły. Może spróbuj z mąki pszennej tortowej. Ja robię i takie i takie. I te z pełnoziarnistej mąki zawsze są cięższe i mniej wyrastają ale są smaczne.
UsuńTo muszę próbować z mąki przennej a banana rozdrabiam tylko widelcem? czy ta masa ma być taka całkiem super gładka bo po widelcu nie jest ona idealnie bez grudek z banan
UsuńJak najbardziej widelcem, ale dość mocno. Najlepsze są takie "przejrzałe" banany. Takie same się rozpadają :) Mam nadzieję, że tym razem się uda. I czekam na relację :)
UsuńPozdrawiam