niedziela, 23 listopada 2014

Pieczonki

Może "mało niedzielny" obiad, ale... uwielbiam...






Pieczonki

1,5  kg ziemniaków,

2 cebule,

3 marchewki,

3 buraki,

250 g boczku wędzonego,

laska kiełbasy cienkiej,

500 g łopatki wieprzowej,

1 łyżka masła,

4 liście kapusty,

pieprz, sól, papryka słodka.



Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Boczek, mięso i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Warzywa układamy warstwowo: ziemniaki, marchewka, mięso, buraki, boczek, cebulka, kiełbasa i tak do wyczerpania składników. Każdą warstwę posypujemy przyprawami. Na wierzch kładziemy masło i przykrywamy liśćmi kapusty. Szczelnie przykrywamy garnek. Pieczemy na ognisku, przez ok. 1/1,5 h. Danie jest gotowe kiedy znad garnka unosi się przyjemny zapach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...