piątek, 12 grudnia 2014

Domowa bulionetka warzywna.

Przedstawiam Wam przepis na bulionetkę vel. kostkę rosołową vel. koncentrat ect.
Jak zwał tak zwał... Ważne jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu i innych zbędnych chemicznych wynalazków. Nie namawiam do jej ciągłego stosowania, natomiast na pewno warto mieć ją w lodówce w razie draki czytaj: jak musisz zrobić obiad w 15 minut :p


Wczoraj oddaliśmy w Wasze ręce kolejny, już 4 numer Małopolskiego Apetytu. Znajdziecie w nim wiele moich przepisów, m.in. ten na bulionetkę. Zachęcam Was do czytania: Małopolski Apetyt




Bulionetka warzywna.

Składniki:
600 g marchewki
200 g pietruszki
pęczek natki
200 g selera
50 g selera naciowego
100 g pora
200 g obranych pomidorów
200 g cukinii
2 ząbki czosnku
pęczek lubczyku
1/3 pęczka koperku
4 listki laurowe
3 gałązki rozmaryny
10 ziaren ziela angielskiego
2 suszone borowiki
20 ziaren czarnego pieprzu
200 g gruboziarnistej soli
20 g oleju rzepakowego
70 g wody                 

Umyte i obrane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zioła drobno siekamy. Przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i suszone grzyby ucieramy w moździerzu.

Do garnka o grubym dnie wkładamy przygotowane produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie podgrzewamy przez 45 min, ciągle mieszając. Po tym czasie można pastę jeszcze zmiksować. Powstałą pastę przekładamy do słoika. Przechowujemy ją w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...