środa, 21 stycznia 2015

Ryba w sosie pomidorowym, czyli sałatka wg Babci Jańci

Tym razem przepis Babci Jańci, sałatka idealna na imprezy, ale także na wigilijny stół. Polecam serdecznie!


 

Sałatka rybna Babci Jańci.
 
Składniki:
0,75 kg filetów z np. morszczuka
1 szkl. wody
1/4 szkl. oleju
1/4 szkl. octu
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
4 cebule
200 g przecieru pomidorowego
3 jajka
3/4 szkl. mąki
olej
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę na oleju, następnie dolewamy wodę i dusimy do miękkości. Dodajemy: sól, pieprz, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i ocet i dusimy 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...