Drugi z przepisów
Babci Mieci.
Ciasto drożdżowe jak
u Babci Mieci.
Składniki:
0,5 kg mąki
50 g drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szkl. mleka
2 – 3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła
2 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami
cukru. Dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i
dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę,
roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagniatamy
ciasto i długo je wyrabiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż
podwoi swoją objętość. I ponownie zagniatamy. Żółtka, cukier i
kakao mieszamy dokładnie. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je masą
kakaową. Zawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 min. Wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy od 50
do 60 min.
Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń