niedziela, 24 stycznia 2016

Zupa krem z batatów i selera.

Upiekłam ostatnio bataty do obiadu, ale poniosło mnie przy obieraniu i było ich trochę za dużo. Za dużo na jeden obiad, za mało żeby wystarczyło na następny. Szkoda wyrzucać, rozejrzałam się po kuchni i znalazłam ogromnego selera. Tak powstał pomysł na zupę krem batatowo-selerową. Wyszła pyszna. Delikatnie słodka i lekko ostra zarazem.



Zupa batatowo-selerowa.
Składniki na 4 -6 porcji:
2 bataty
1 duży seler
sól, pieprz, suszony rozmaryn i tymianek
2 łyżki śmietany 18%
ok. 600 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek


Bataty i selera obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Skrapiamy oliwą, posypujemy delikatnie solą, tymiankiem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 20 min., aż będą miękkie. Przekładamy do garnka, dodajemy bulion i zagotowujemy. Miksujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Możemy podawać z grzankami. Myślę, że sprawdziły by się również chipsy z boczku :)

Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...