czwartek, 20 września 2012

Szpinakowa kolacja :) Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem.

W naszym domku obiad jada się na kolację... Tak tak... na kolację, wyjątkiem jest niedziela - wtedy siadamy do obiadu o "normalnej", południowej porze. Wszystko przez prace...



Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem.

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka;
mała cebula;
ząbek czosnku;
0,5 kg szpinaku;
żółta papryka;
2 łyżki serka twarogowego Bieluch;
cannelloni pół opakowania;
sól, pieprz;
opcjonalnie: oliwa.

Sos a'la beszamelowy:
2 szkl. mleka;
1 łyżka masła;
2 łyżki mąki;
gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

ser żółty do posypania.


Piersi myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ale małą, żeby nie było problemu z nadzianiem cannelloni :) Cebule kroimy w kostkę. Podobnie robimy z papryką. Kurczaka smażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego). Gdy zmięknie przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do cannelloni - zawsze kupuję taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować. Układam rurki w naczyniu żaroodpornym.

Następnie przygotowujemy sos: do garnka wlewamy mleko i je podgrzewamy. Masło mieszamy dokładnie z mąką, tak żeby nie było grudek. Do gorącego mleka dodajemy masło z mąką i przyprawy i mieszamy aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć. Wylewamy go na rurki z farszem. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min. (Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu :) )

Polecam serdecznie! Jest naprawdę pyszne!!!


1 komentarz:

  1. uwielbiam canneloni, ale powiem nie nadziewalam nigdy kurczakiem, a z zawsze mięsem mielonym;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...