sobota, 27 października 2012

Ciasto z truflą.

 Mocno czekoladowe, ciacho. 
Przepis znaleziony w książce: "Czekolada. Z kuchennej półeczki."

Ciasto z truflą.

Składniki:
CIASTO:
Masło - 75 g do ciasta 100g do masy;
75 g cukru;
75 g mąka; 
2 jaja;
łyżeczka proszku do pieczenia;
25 g kakao;
50 g mielonych migdałów;

MASA TRUFLOWA:
350 g czekolady deserowej; 
300 ml śmietanki kremówki;
75 g pokruszone herbatniki;
3 łyżki ciemnego rumu.

CIASTO
Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto.
MASA TRUFLOWA
W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki. Ponownie utrzeć; dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.

Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. pychota - super wygląda i nieziemsko smakuje pewnie... ale bym zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi składnikami....ciacho musi smakować wybornie. Wygląda przeapetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tą książkę, jeszcze się nigdy na przepisach z niej nie zawiodłam :) Twoje ciasto wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest super słodkie, w sam raz dla takiego łasucha jak ja!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam z tej książki z białą truflą, ale z czekoladową też wygląda wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...