poniedziałek, 12 listopada 2012

Lasagne z góralskim akcentem...


Lasagne z kurczakiem i oscypkiem.

 
Składniki:
pierś kurczaka;
200 g pieczarek;
cebula duża;
200 g oscypka;
1/2 puszki kukurydzy;
6 płatów lasagne;
sól, pieprz, papryka ostra;
1 łyżka oliwy z oliwek.



Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego przepis tu.
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę również. Pieczarki kroimy w "talarki". Oscypka ścieramy na tarce.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka, pieczarki i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy kukurydzę i mieszamy.
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy 2 płaty lasagne (używam takich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wykładamy połowę farszu, posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy beszamelem i posypujemy serem i papryką.
Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 min.

Smacznego!!!







Już w ten piątek II krakowskie spotkanie blogerów.


Jeszcze nie wiem czy uda mi się być, ale Was zapraszam serdecznie!!!

Więcej informacji na facebook'u.

8 komentarzy:

  1. takiej lazanii jeszcze nie jadłam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka polska ta lasagne ;) fajnie, fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,

    ten blog został nominowany do nagrody Liebster blog. Zapraszam do mnie po szczegóły i gratuluję :D
    http://nothingbutahousewife.blogspot.com/ i do obserwowania mojego bloga oczywiście :D

    Housewife

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za nominację!!! Już niedługo odpowiem na pytania.

      Usuń
  4. Ja jedynie wyzbyłabym się kurczaka (takie moje widzi mi się ;P) ale tak to dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż jest mięsożercą więc większość moich potraw ma w sobie mięsko... Ale masz rację - spokojnie można je zamienić lub całkiem wyeliminować :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...