Rogale prawie jak marcińskie...
a że prawie robi różnice....
z resztą zobaczcie sami....
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem orzechowym.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki;
2 jajka;
8 łyżek mleka;
4 łyżki cukru;
50 g drożdży;
200 g margaryny do pieczenia;
Składniki na ciasto wrzucamy do miski i siekamy. Szybciutko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na cztery części. Zostawiamy jedną a resztę odkładamy do lodówki. Z ciasta robimy kulę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 8 trójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią.
Nadzienie:
150 g orzechów włoskich;
50 g migdałów;
1 łyżeczka skórki z pomarańczy;
kilka kropli aromatu rumowego;
1 białko;
4 łyżki cukru.
Orzechy i migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich startą skórkę z pomarańczy i aromat rumowy. Białko ubijamy z cukrem i łączymy z resztą składników. Gotowe! :)
Do smarowania:
1 żółtko;
2 łyżki mleka.
Mieszamy żółtko i mleko. Smarujemy nim każdy rogalik przed włożeniem do piekarnika.
Smacznego!!!
Zrobione wczoraj miały być na dziś....
A zostało ich tylko tyle:
Stąd też mój wniosek, że były pyszne!!!
Wszystko to dlatego, że to wyrób wspólny:
Siostra pomagała, a mąż łuskał orzechy :)
Można powiedzieć, że i syn pomógł... bo grzecznie spał!!!
Przepis na ciasto znaleziony na Onecie - autorstwa Bengi.
Nadzienie to moja "wariacja" na temat rogali marcińskich i tego co znalazłam w przepisie z Onetu.
Życzę wszystkim udanej i spokojnej niedzieli.
PS. Przepis bierze udział w akcji:
to ja porywam takiego rogalika i uciekam!
OdpowiedzUsuńNie uciekaj... Zostań podam do nich kawę :p
UsuńRogaliki super! Piekę różne rogaliki, zwykla z marmoladą albo różą, takiego nadzienia jak Twoje nie miałam okazji przetrenować, ale na pewno się tym zajmę w najbliższym czasie. Tw rogaliki sa bardzo przekonujące:)
OdpowiedzUsuńFarsz jest naprawdę bardzo ciekawy w smaku - polecam!!!
Usuń