poniedziałek, 17 grudnia 2012

♥ Sernik mojej Mamy ♥ najlepszy na świecie!!!

Piątkowa pianka wyszła jakaś inna niż zwykle... :p

O tak!!! Najlepszy!!! 
A jak jeszcze zrobi go Mama... To jest lepszy od "lepszości"!!!
Nie ściemniam!!!
Prawda jest taka, że sernik z tego przepisu zawsze wychodzi, ale w wykonaniu mojej Mamy jest najsmaczniejszy!!! 
Moje wykonanie też jest niczego sobie, no ale...
Właściwie nie wiem dlaczego do tej pory nie umieściłam jeszcze tego przepisu...
?!?
Tak czy inaczej nie może się bez niego odbyć żadna impreza, a tym bardziej święta!!!








Sernik z pianką mojej Mamy
Składniki:

Ciasto:
2 szkl. mąki;
1/4 szkl. śmietany kwaśnej;
100 g margaryny;
3 żółtka;
1/2 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
kakao.

Wszystkie składniki zagniatamy, rozwałkowujemy i wyklejamy dużą blachę. Ciasto posypujemy kakao.

Masa serowa:
1 kg mielonego sera;
3/4 szkl. oleju;
1 szkl. cukru;
2 budynie śmietankowe/waniliowe;
1/2 l mleka;
aromat śmietankowy/waniliowy/migdałowy;
2 całe jajka;
4 żółtka.

Cukier ubijamy z olejem, dodajemy jajka i żółtka oraz aromat. Wsypujemy budyń i wlewamy mleko - dokładnie miksujemy. Stopniowo dodajemy ser i miksujemy, ale niezbyt długo (serniki tego nie lubią :) )
Masa ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Wylewamy przygotowany ser na ciasto. Pieczemy 1 godz. w temperaturze 190 stopni.

Pianka:
białka pozostałe z ciasta i masy serowej;
1 szkl. cukru.

Z pozostałych białek można zrobić na wierzch sernika piankę, ale nie jest to konieczne... (ja lubię bez, mąż lubi z... ) Białka ubijamy na sztywno z cukrem i powstałą masą pokrywamy ciasto na 20 minut przed końcem pieczenia.


7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj masz rację!!! Nawet zwykła kanapka smakuję znacznie lepiej jak zrobi ją Mama!!!

      Usuń
  2. wspaniale wygląda i z pewnością tak samo smakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest na prawdę warty polecenia. Delikatny, kremowy... Mniam!!!

      Usuń
  3. Na jaka blache jest ten sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, Twój komentarz trafił do spamu. Przepis jest na blachę mniej więcej o wymiarach 28 x 35. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Robiłam juz nie raz wg tego przepisu i potwierdzam-jest pyyyysssszzznyyy 😉

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...